Metuje cup + Info pro kotel

04.10.2010 16:51

Hokejová sezona je již za dveřmi, a proto je na čase napsat zde pár informací ohledně hokeje a fandění v Náchodě. Nejprve si v krátkosti zrekapitulujme přípravu. Tak jako v extralize Tipsport cup, tak i Metuje cup slouží všem týmům hlavně jako příprava. Avšak tyto dva turnaje se od sebe diametrálně liší. Na rozdíl od Tipsport cupu,kde hrají nejlepší týmy z České republiky, tak do Metuje cupu nastupují týmy bez tréninkového tempa po dlouhé letní pauze. A na hře to je často znát. Týmy jsou nejen nesehrané, ale hlavně nerozehrané.

Nejvíce to bylo znát v prvním utkání Náchoda. Zajížděli jsme na pravděpodobného vítěze letošního ročníku Metuje cupu, a sice na tým Jaroměře. Na toto utkání se vydalo i pár fanoušků z Náchoda, ale jak píši, bylo to první utkání po pauze jak pro hráče, tak pro diváky. Hráči byli opravdu nerozehraní, nesehraní a jak na ledě, tak na tribuně to bylo spíše rozkoukávání. HCN prohrál ve svém prvním letošním vystoupení 5-2.

Druhé utkání sehráli náchodští hokejisté doma proti týmu Nové Paky. Hra se už zlepšila, hráči začínali pomalu hrát hokej, ale v neúplné sestavě se nám nepodařilo vyhrát a bohužel jsme prohráli 6-7. Na toto utkání zavítalo pod časomíru i pár nejvěrnějších fanoušků a patří jim za to dík.

Třetí utkání sehrál Náchod opět doma, a sice proti sousedovi z pardubického kraje, týmu Chocně. Hra byla pohledná s šancemi na obou stranách. Šťastnější byl Náchod, který vyhrál 4-3. Se soupeřem přijelo i pár jejich nejvěrnějších fanoušků, kteří se tak přidali k poměrně pěkné atmosféře v „tichém dole“, na to že se jednalo o přípravu. A právě z těchto fanoušků by si mohl někdo vzít příklad.

V posledním utkání šlo už „o nic“. Náchod hrál znovu doma proti týmu z Třebechovic, který přijel do Náchoda značně oslaben a hrál  pouze na dvě pětky. Domácí v pohodě vyhráli 5-0. A tak pro HCN skončila příprava, v které nejspíš skončíme 2. nebo 3. a vše směřuje pomalu, ale jistě k prvnímu ligovému zápasu, který je na programu 13.10. ve Dvoře Králové nad Labem.

Jak jistě víte, náchodskému stadionu se začalo přezdívat Tichý důl. A musím uznat, že oprávněně. Na to, že Náchod je okresní město s tolika obyvateli a má nejhezčí stadion v lize, to při zápasech vypadlo spíše jako v divadle. Na tribuně bylo pomalu slyšet, co si šeptají hráči na střídačkách… V předešlé sezóně chodilo na vybrané utkání pár fanoušků, ale většina z těch zápasů byla venkovních. Bylo tu pár hlasů, že by v Náchodě někdo chtěl fandit pravidelně, ale byl spíš problém, dát ty lidi dohromady. V průběhu sezony jsme se tedy domluvili, že to zkusíme. Na první utkání nás přišlo 10, poté nás bylo 20 a troufám si říct, že na některé utkání nás bylo v kotli i kolem 50(viz. poslední utkání proti Nováči v play off). Podle ohlasů v Náchodě byla podpora slušná, na to že jsme začínali „od nuly“ a plno lidí nemělo s fanděním žádné větší zkušenosti.

Všichni hokejoví fanoušci v Náchodě by byli asi rádi, kdyby se v tomto duchu pokračovalo i v letošní sezoně, avšak chtělo by to dát našemu fandění nějaký řád. Jestli má kdokoliv ještě nějaké nápady, kam by se mohl kotel posunout, nebojte se je napsat na email kotel.hcn@seznam.cz  nebo do diskuse. V minulé sezóně jsme také používali vypůjčené vlajky od fotbalových fanoušků, kteří chodili na nějaké zápasy fandit s námi. I v letošní sezóně by měli být nějaké vlajky k dispozici, ale bohužel se o to starají pořád ti stejní lidé, zatímco ostatním to je trošku lhostejné. Ohledně šál, tak ty by už měly být ve výrobě. V tomto směru musíme poděkovat hlavně Honzovi Kindlovi, který je sám navrhnul, dojednal výrobu a dal si s tím opravdu velkou práci.  Až budou šály vyrobené, určitě se to dozvíte na stránkách kotle, na fb nebo na hokeji.

Vím, že na některých utkáních nás nebude hodně, ale chtělo by to, aby lidé, kteří už do kotle jdou, se alespoň trošku snažili přidat k vytváření nějaké atmosféry v Náchodě. Vůbec by nebylo na škodu, kdyby se pozvali vaši kamarádi, známí či kdokoliv jiný, nikdo se nemá čeho bát a v pohodě se k nám může přidat. My ani hráči se určitě zlobit nebudeme, spíš naopak.  Jinak ohledně lidí, kteří chodí na tribunu, od těch se asi žádné spolupráce ohledně fandění nikdy nedočkáme, to jsou tzv. němí a bezrucí fanoušci :). Je pěkné se koukat na televizi na zápasy Komety Brno a říkat si : „Jo to je ale parádní atmosféra…“ Ale kdo tu atmosféru v Brně vytváří? Marťani? Já osobně byl v Brně na hokeji už mockrát a musím před fanoušky Brna opravdu smeknout. Ne jen kvůli tomu, že atmosféra na jejich zápasech nemá v ČR a možná i v Evropě konkurenci, že je ještě lepší, než jak ji slyšíme v tv, ale hlavně s jakým nasazením fandí celý stadion. Ať už to je 5 letý kluk nebo jeho 70 letý děda. Tam opravdu fandí celý stadion, nikdo se nestydí. A takovým lidem může pak celá republika jen závidět. Ale takoví fanoušci mohou být všude. V Brně je kapacita 7 200 a často vytváří kotel větší než ve 20 000 arénách. Samozřejmě vím, že nemůžeme srovnávat Brno s Náchodem a vím, že nikdy nebude atmosféra ani z jedné setiny taková jako v Brně, ale píši to hlavně kvůli principu. A každý ať si to přebere po svém.

Věřím tomu, že kdo si tento dlouhý článek přečetl, že má alespoň nějaký zájem o náchodský hokej. A je to právě na vás, jaká bude atmosféra na hokeji letos. Je zde totiž pár lidí, kteří by pro fandění v Náchodě udělali vše, snaží se celou sezónu, ale ta snaha je neoceněná. A pak jsou lidé, kteří příjdou na pár zápasů, ale co se týče kotle, tak toho moc neudělají. Nechci vás už dál poučovat, přemlouvat a dělat tady ze sebe pana neomylného. A tak koncem tohoto dlouhého článku, který dal i mě pořádně zabrat, bych vás chtěl všechny pozvat ještě jednou na první utkání do Dvora Králové (13.10. -středa).  Jedná se o venkovní zápas a vím, že někomu to čas nedovolí, někomu se nebude chtít, někdo se bude učit a někdo bude klikat na facebooku celý večer na „Líbí se mi“, ale všichni kdo můžete, tak pojeďte s námi na první utkání sezóny. Ve Dvoře je vždy dobrá atmosféra a poslední výjezd, který skončil pro Náchod vítězně, asi hodně našich fanoušků jen tak nezapomene. Na utkání nás bylo asi 30 a byl to jeden z nejlepších fanouškovských zápasů loňské sezony. Pokusme se zopakovat letošní výsledek jak na ledě, tak v hledišti.

 

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.